Regionální recepty Broumovska

Kroupový salát se zeleninou

Kroupy                           300 g
Okurka salátová             500g
Papriky barevné           300 g
Rajčata                         300 g
Ledový salát                 300 g
Olivový olej                   100 g
Vinný bílý ocet              50 g
Bylinková sůl                 20 g
Med                               100 g
Pepř bílý mletý               3 g
Zakysaná smetana        200 g
Česnek utřený                 50 g
Dýňová semínka              50 g

Ječné kroupy propláchneme v cedníku, namočíme na hodinu do studené vody a uvaříme s trochou soli doměkka. Scedíme, propláchneme, necháme vychladnout a vysypeme do velké mísy. Pokrájíme salátovou okurku, barevné papriky, rajčata, hlávku ledového salátu a vmícháme do mísy ke kroupám. Připravíme zálivku z panenského olivového oleje, bílého vinného octa, bylinkové soli, medu, čerstvě mletého pepře, zakysané smetany a utřeného česneku. Zálivku promícháme se salátem.

Na talíři posypeme dýňovými semínky. Podáváme s tmavým celozrnným pečivem. 
 

Krémová česnečka s krutony a čerstvou petrželkou

Máslo                 250g
Cibule                 200 g
Mouka hladká     300 g
Hovězí vývar             2500 g
Smetana 12%              500 g
Česnek                 150 g
Zelená petrželová nať 50 g
Sůl                      10 g
Pepř bílý                        3g
Pečivo - bílé                3 ks     

Do hrnce dáme pomalu rozehřát máslo. Česnek prolisujeme nebo nastrouháme a přidáme k máslu společně s nakrájenou cibulí, vše zpěníme, potom přisypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, rozmixujeme, vlijeme smetanu, dochutíme a posypeme čerstvou zelenou petrželkou.

 

Filátko ze pstruha na másle s bylinkami a grilovanou zeleninou

Pstruh                     5 ks
Máslo                     400 g
Bylinková směs        50 g
Rybí koření             50 g
Sůl                          30 g
Rajčata                   10 ks
Cuketa                    1000 g
Olivový olej            100 g

 

Ze pstruha připravíme 2 filety, posypeme bylinkovou směsí, osolíme a okořeníme kořením na ryby, pokapeme máslem, vložíme na chvíli do lednice. Poté restujeme na pánvi po obou stranách do zlatavé barvy.
Přílohou je grilovaná přírodní zelenina.

Pavlišovský řízek s dušeným zelím a perníkovým knedlíčkem

Vepřová kotleta   1200 g
Vejce                       4 ks
Kukuřičné lupínky 500 g
Olej                     1000 g
Sůl                          50 g

Z vepřové pečeně nakrájíme řízky, osolíme, obalíme ve vejcích a rozdrcených kukuřičných lupíncích, buď je smažíme v oleji, nebo je pokapeme olejem a pečeme v troubě.

Zelí bílé                  1500 g
Cibule                     300 g
Sůl                            50 g
Cukr                        200 g
Ocet                        150 g
Olej                         200 g

Hlávku čerstvého zelí nakrájíme, přidáme sůl, kmín, vodu a dusíme do polo-měkka, přidáme cukr, ocet a ještě chvíli dodusíme-

Mouka hrubá          200 g
Vejce                       6ks
Mléko                     750 g
Pečivo bílé – kostky 600 g
Máslo                     120 g
Sůl                       
Perník na strouhání 150 g
Petrželka zelená       50 g

Žemli nakrájíme na kostičky, připravíme si směs mléka, hrubé mouky, vajec, soli, zelené petrželky, nastrouhaného perníku a touto směsí kostky zalijeme. Promícháme a tvarujeme malé knedlíčky. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut.

Slíváky s mákem a vanilkovým přelivem

Droždí                    30 g
Cukr krupice           100 g
Mléko                     350 g
Mouka hladká        750 g
Vejce                        80 g
Citronová kůra        20 g
Sůl                             5 g
Máslo                     300 g
Maková náplň        600 g
Puding                    70 g
Mléko                     1 l
Cukr krupice           100g
Vanilkový cukr       100 g

Na domácí buchty si připravíme kynuté těsto z hladké mouky, cukru, mléka, droždí, vajec, citronové kůry, soli a másla, dobře propracujeme, necháme vykynout a poté vykrajujeme bochánky, které naplníme makovou náplní, necháme nakynout, pečeme v troubě, mezitím si připravíme vanilkový krém z mléka, pudingu, cukru a vanilkového cukru, můžeme dochutit rumem.

Společnost pro destinační management Broumovska

Společnost pro destinační management Broumovska

Klášterní 1
550 01 Broumov
e-mail: sdmb@broumovsko.cz
telefon: +420 491 521 282

Kontakní osoba:
Manažer SDMB
Markéta Hanušová
e-mail: marketah@broumovsko.cz
mobil: +420 733 739 728

Letní noviny Broumovska

Barokní Broumovsko - Benediktinský klášter sv. Václava, Dřevěná škola roubenka, barokní Ivanitská poustevna, drobné sakrální památky, křížové cesty, skalní města v barokní krajině, broumovská skupina kostelů a scenérie přírodních krás, to je kulturní krajina Broumovska.



Podívejte se na noviny v PDF formátu (7 MB)

Najdete nás na Facebooku

Sledujte aktuální dění na Broumovsku a objevujte pozoruhodná místa i příběhy - více zde

Regionální operační program NUTS II Severovýchod


Partner:
Partner / Město Broumov